14. maaliskuuta 2011

Pari sanaa kauneudesta

Että uuden jakson alku voi keventää mieltä. Viime jakson päätös kun oli yhtä kaoottista sinne tänne sinkoilua ja hommien kasaantumista viimeisiin iltoihin. Nyt voi taas hengittää hetken, kun uuden jakson kaksi ensimmäistä päivää menee erilaisissa esittelytilaisuuksisa istuen. Ei siis tule mitään mieltä rasittavaa hommaa.

Luin tänä aamuna jotakin, joka sai minut ajattelemaan. Iltalehden terveysartikkeli, jossa alun maininnan jälkeen viitattiin vahvasti netissä leviävään Pro ana -ilmiöön sai minut miettimään. Olen itsekin huomannut internetin keskustelupalstoilla leviävät kysymykset: "Olenko liian lihava?" "Miten saan laihdutettua nopeasti?" Nämä kysymykset itsessään eivät kuitenkaan huolestuta minua. Eniten minua huolestutti se noin sivun mittainen tekstinpätkä, jossa 14-15 -vuotias tyttö purki ajatuksiaan ja epäonnistumisen tunnetta itsestään, sillä hän "söi liikaa". Paino ei pudonnut, eikä hän saavuttanut tavoitteita, joita oli Pro anan kautta itselleen asettanut.


Weheartit.com

En aivan ymmärrä niitä, joiden mielestä anorekstiset ihmiset ovat kauniita. Olen lukenut aivan liikaa nuorten tyttöjen mielipiteitä siitä, kuinka he haluavat tulla malleiksi ja kaikki pitävät heitä kauniina. Itse yhdistän mallit vahvasti syömishäiriöihin ja luinkin mielenkiintoisen määritelmän malleille. "Käveleviä vaateripustimia." Se on totta. Mallit ovat langanlaihoja, kuin henkarit ikään, eivätkä tuo vaatteelle mitään muotoa lisää. Mallien on tarkoitus kantaa vaatteita catwalkilla niin kuin ne olisivat henkareissa. Häiritsevää.

Kaunista(ko) ~ Weheartit.com

En siis väitä, etteivätkö hoikat ihmiset olisi mielestäni kauniita - he ovat, niin kauan kun ovat terveellisesti hoikkia. Alipainoisuus ei mielestäni ole kaunista, syömishäiriöistä puhumattakaan. Ylipaino sen sijaan voi olla kaunista, riippuu tietenkin mihin sitä kertyy, miten sitä kantaa ja miten vartaloaan korostaa pukeutumisella. Muodokas nainen on kaunis.

Weheartit.com

Ei tarvitse olla laiha, että voi olla kaunis. Sanotaan, että kauneus on katsojan silmässä, ja silti minulla on sellainen olo, etteivät kauneusihanteet seuraa niitä asioita, joita suurin osa pitää kauniina. Sillä suurin osa tuntuu pitävän normaalia, muodokasta, luonnollista naista kauniina, vaikka se tuntuukin olevan kaukana kauneusihanteistamme.

Luodaksemme maailman, jossa jokainen saa olla sitä mitä on, jokaiselta pitäisi löytyä rohkeutta olla oma itsensä ja hyväksyä toiset pienine ja suurine virheineen. Mahdotonta, mutta unelmiahan pitää olla.

Ei kommentteja: