24. tammikuuta 2012

Poliittista liibalaabaa

Vaalien toinen kierros on nyt tapetilla muutenkin, joten miksenpä minäkin availisi vähän sanaista arkkuani tästä aiheesta.

Vaalikoneen mielestä kumpikaan toiselle kierrokselle sinnitelleistä herrasmiehistä ei ole minulle sopiva presidenttiehdokas. Pekka Haaviston tai Sauli Niinistön sijaan, vaalikone ehdotti minulle sellaisia nimiä kuin Paavo Lipponen ja Timo Soini (josta järkytyin ensialkuun). Se saattaa tosin johtua hyvin pitkälti siitä, että moneen tärkeään kysymykseen vastasin "En tiedä". Jos olisin ymmärtänyt paremmin, mitä kysymyksillä käytännössä tarkoitettiin, olisin saattanut vastata kunnolla ja näin ollen saattanut saada erilaisia tuloksia, ken tietää. Joka tapauksessa perehdyin pääasiassa vaalikoneen suosittelemiin ehdokkaisiin.

Oikeastaan ensimmäisellä kierroksella Haavisto ei ollut minulle ehdokas. Samalla lailla kuin Sari Essayah ja Eva Biaudet, hän vain lipui siellä ollen olemassa, muttei kuitenkaan. Oikeastaan Paavo Arhinmäki kuului tähän samaan kastiin. Osasin suunnilleen jokaisen ehdokkaan nimen, ainakin sinne päin, mutta puolista en tiennyt mitään. Olenko siis huono kansalainen kun en ottanut selvää?

Onnistuin myös välttelemään suunnilleen kaikki vaalipaneelit ja -mainokset. Ainoa, jonka todella näin, oli Paavo Lipposen vaalimainos, joka omalla kierolla tavallaan oli jokseenkin pelottava ja mieleen jäävä.


Yllä olevan mainoksen lisäksi näin pätkän, jossa Niinistö ja Lipponen olivat Uutisvuodossa. Eli en siis saanut mediasta vahingossa minkäänlaista tietoa ehdokkaista, joita en valmiiksi tuntenut. Se ei haitannut minua, sillä olin varma, ketä haluan äänestää. Kenellä on minun maailmankuvaani sopivat mielipiteet ja kuka osaa perustella omat, ehkä eriävänsäkin mielipiteet fiksusti. Pitää kuitenkin muistaa, että jokainen ehdokas on poliitikko ja minulla nyt sattuu olemaan omat epäilykseni poliitikoista, kuten varmaan jollain muullakin.

Huvittavinta tässä kuitenkin lienee nyt toisen kierroksen kuumottavin kysymys: Haluammeko presidentiksemme homon vai heteron? Naurettavaa. Aivan täydellisen, suorastaan käsittämättömän naurettavaa, minkä perusteella ihmiset äänestävät. Lähes kaikki mielipiteet, joita olen kuullut, pyörivät juurikin kahden ehdokkaan seksuaalisen suuntautumisen ympärillä - tai ei, Niinistöä ei yleensä vedetä näihin keskusteluihin mukaan ollenkaan. Kaksi vaihtoehtoa tuntuvat olevan kuitenkin seuraavat: "Hyi, mä en mitään hinttiä pressaksi äänestä" tai "Homot on jees, näytämpä suvaitsevuuteni äänestämällä homoehdokasta, kun sen mieskin on niin symppis." Näinkö se todella menee?

Etenkin keskustelupalstoilla, joissa kävijäkunnasta suuri osa on alle äänestysiän, kysymys vaaleista tuntuu kärjistyvän juurikin Haaviston homouteen. Ja siellä tuntuu monella "haavistolaisella" olevan sellainen kanta, että vain homofoobiset ihmiset äänestävät Niinistöä. En missään nimessä väitä, että kaikki "haavistolaiset" ajattelisivat näin, vaan ne internetissä nimettöminä suutaan aukovat "olet homo, olet automaattisesti söpö" -ihmiset. Ja yleensä kyse, ikävä kyllä, on nuorista naisista, eli ryhmästä, johon minäkin kuulun. Eräs ystävistäni, joka nyt taitaa ensimmäistä kertaa olla äänestysikäinen, totesi, että kyllä nyt toisella kierroksella pitää mennä äänestämään Haavistoa, niin saapahan isä homofoobikkona nenilleen.

Onko todella Haaviston homous se kysymys, joka vetää äänestäjät uurnille - puolesta tai vastaan?

Ei kommentteja: